چگونه مطالعۀ ادبیات فارسی را شروع کنیم؟

روش مطالعه ادبیات در دوران مدرسه و کنکور تفاوت های خیلی زیادی داره و حتی اگر در دوران مدرسه بهترین نمرات رو کسب کنین دلیلی بر موفقیت در کنکور سراسری نیست، چون جنس سوالات ادبیات کنکور به خصوص در این سال های اخیر متفاوته و طبیعتا روش مطالعه خاص خودشو می طلبه اما این به این معنی نیست که کلا کتاب درسی رو کنار بگذارید.
ادبیات به چند بخش شامل:
قرابت معنایی، املاء، لغت، آرایه های ادبی ، دستور زبان و تاریخ ادبیات تقسیم می شود.
بهترین روش خواندن ادبیات این است که تمامی این مباحث را به صورت جدا بخوانید.
این 6 مبحث را به 2 گروه تقسیم کنید ؛ گروه حفظی و گروه مهارتی
گروه حفظی که شامل تاریخ ادبیات، لغت و املاء و بخشی از زبان فارسی می شود.
گروه مهارتی که شامل آرایه، قرابت، و بخش های دیگر زبان فارسی است.
خواندن بخش های حفظی به این صورت است که بعد از خواندن درسنامه ها و تست زنی ، هر بار باید به طور جامع مرور شود.
اما بخش های مهارتی اول باید درسنامه هایشان به طور کامل خوانده شود و بعد از آن بقیۀ یادگیری در قالب تست زنی انجام شود.
در این قسمت مرور درسنامه ها خیلی کمتر از مباحث حفظی مورد نیاز است.
بهتر است چند شب را در هفته انتخاب کنید. این مباحث را به طور جامع از اول و خارج از برنامۀ آزمون بخوانید. مثلاً در بازه های 15 دقیقه ای قرابت، آرایه یا مباحث دیگری بخوانید.
سوالات ادبیات کنکور مبحث به مبحث داده می شود نه درس به درس و روش مطالعۀ هر مبحث هم با یکدیگر متفاوت است پس ما هم باید مبحثی مطالعه کنیم تا بتوانیم به خوبی به سوالات پاسخ دهیم و در ذهنمان مطالب به صورت مبحثی و منظم دسته بندی شود.
پس علت اصلی این که ما باید میحثی مطالعه کنیم این است که روش مطالعۀ مباحث ادبیات با یکدیگر متفاوت است.
برای روش مطالعۀ فارسی در دو صورت از درس به درس استفاده کنید. اول اینکه در ادبیات سطح متوسط و رو به پایین داشته باشید، دوم اینکه در آزمون های آزمایشی تصمیم داشته باشید که دقیقاً منطبق بر برنامۀ آزمون آزمایشی پیش بروید. در این صورت باید از کتاب تستی استفاده کنید که به صورت درس به درس تست ها را ارائه کرده باشد. تسلط در قسمت آرایه ها کمک زیادی به مطالعۀ درس به درس ادبیات فارسی می کند.
حتی اگز برای آزمون های آزمایشی هم می خواهید بخشی از ادبیات را مطالعه کنید می توانید آن را به صورت مبحثی بخوانید. مثلاً فرض کنید که می خواهید برای یک آزمون آماده بشوید که در آن قرار است از 7 درس ادبیات برای شما سوال طرح شود. اکنون شما برای مطالعه باید مباحث این 7 درس اعم از لغات، تاریخ ادبیات و … را از هم جدا کنید و به صورت جداگانه مطالعه کنید.
به علت روش مطالعۀ ادبیات، این درس نسبت به دیگر دروس عمومی درس دیر بازده به حساب می آید و اگر در این درس سطح ضعیفی دارید نباید انتظار پیشرفت سریع داشته باشید و برای پیشرفت باید صبر و حوصله داشته باشید. اما با گذشت زمان و یادگیری دروس، احتمال فراموشی آن ها نسبت به بقیه کمتر است. برای موفقیت در تمامی مباحث حتماً باید تعداد تست زیادی بزنید و درصدها و ترازهای آزمون های آزمایشی را به خوبی تحلیل کنید.
بودجه بندی ادبیات فارسی در کنکور
واژگان با 3 تست
املا با 3 تست
تاریخ ادبیات با 1 تست
زبان فارسی با 5 تست
آرایه های ادبی با 4 تست
قرابت معنایی با 9 تست
دیدگاهتان را بنویسید